«Ευθέως»

«Ευθέως»

tonios eutheos  Κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό η νέα δισκογραφική δουλειά του Πασχάλη Τόνιου, με τίτλο «Ευθέως», με δώδεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους του Ηλία Κατσούλη, του Γιάννη Τσατσόπουλου και της Μαρίας Παπαδάκη, ένα μελοποιημένο ποίημα της Μυρτιώτισσας και τρία του Γεώργιου Σουρή. Εκτός από τον Πασχάλη Τόνιο που σηκώνει το μεγαλύτερο ερμηνευτικό «βάρος», συμμετέχουν τραγουδώντας ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία και ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο Νταλάρας μάλιστα συμμετέχει τόσο σαν μουσικός σε δυο τραγούδια, όσο και σαν ενορχηστρωτής σε ένα από αυτά.


Τα τραγούδια του cd

1) Άκου τρελά (στίχοι: Μαρία Παπαδάκη) Πασχάλης Τόνιος
2) Αυτό που είμαι (Ηλίας Κατσούλης) Πασχάλης Τόνιος
3) Αψέντι και αγίασμα (Μαρία Παπαδάκη) Γιώργος Νταλάρας
4) Έρωτας τάχα (Μυρτιώτισσα) Γλυκερία
5) Ο κόσμος περιστρέφεται (Ηλίας Κατσούλης) Πασχάλης Τόνιος
6) Με τα χέρια απλωμένα (Πέρασα τα σύνορα) (Μαρία Παπαδάκη) Πασχάλης Τόνιος
7) Καραβάκι (Μαρία Παπαδάκη) Πασχάλης Τόνιος
8) Σαν ταξιμάκι (Μαρία Παπαδάκη) Γιώργος Νταλάρας
9) Βάλε (Γιάννης Τσατσόπουλος) Πασχάλης Τόνιος, φωνητικά: Χρήστος Ζούμπος
10) Κράτος λιγοστό (Γεώργιος Σουρής) Πασχάλης Τόνιος - Χορωδία: Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τόνιος, Ασπασία Στρατηγού, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ακούγεται η φωνή του Γρηγόρη Βαλτινού.
11) Οι φόροι (Γεώργιος Σουρής) Πασχάλης Τόνιος - Χορωδία: Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τόνιος, Ασπασία Στρατηγού, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
12) Ο Ρωμιός (Γεώργιος Σουρής) Γιάννης Ζουγανέλης
Έπαιξαν οι μουσικοί

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Πασχάλη Τόνιο, Χρήστο Ζούμπο και Γιώργο Παπαχριστούδη. Στο «Έρωτας τάχα» η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Πασχάλη Τόνιο.

Στην ηχογράφηση έπαιξε μια ομάδα από σπουδαίους μουσικούς: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο, synth), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Θανάσης Βασιλόπουλος (φλογέρα), Πέτρος Πελέλης (κρουστά), Αλέξανδρος Καστανιώτης (γκάιντα), Χρήστος Ζούμπος (κιθάρες), Γιάννα Παναγοπούλου (κρουστά), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι, λαούτο, μπαγλαμά), Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν), Αρετή Κετιμέ (σαντούρι), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Ευγένιος Βούλγαρης (γυαλί ταμπούρ, ούτι), Κώστας Φωτιάδης (κιθάρα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Πέτρος Πελέλης (κρουστά), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Αντώνης Απέργης (ούτι), Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Νίκος Στόικος (τρομπέτα), Ανδρέας Βουδούρης (πιάνο), Σπύρος Σούτσης (τύμπανα, κρουστά), Νίκος Κρέτσης (κλαρίνο) και Σπύρος Νίκας (ακορντεόν). Ο Πασχάλης Τόνιος έπαιξε αρχαιόφωνο, τζουρά, μπαγλαμά και μπουζούκι. Ο Γιώργος Νταλάρας έπαιξε κιθάρα και ούτι στα «Έρωτας τάχα» και «Σαν ταξιμάκι».

Η ηχογράφηση έγινε στο studio «ODEON» από τον Ηλία Λάκκα, στο «ΤΟΝΙΚΟΝ» από τον Π.Τ, στο «Arion Music» από τον Νίκο Πιτλόγλου και στο «ΚΑΠΑ» από τον Κώστα Μάκρα. To εξώφυλλο σχεδιάσθηκε από την Αργυρώ Σύριγγα.

Λίγα λόγια για το δίσκο

Μετά από επτά μουσικά έργα και συνεργασίες με μερικούς από τους σημαντικότερους ποιητές - στιχουργούς και ερμηνευτές, ο Πασχάλης Τόνιος παρουσίασε τον πιο ολοκληρωμένο, κατά τη γνώμη μου, δίσκο της πορείας του στο ελληνικό τραγούδι. Mε στοιχεία από το λαϊκό αλλά και το παραδοσιακό τραγούδι και με στίχους καθημερινούς και κατανοητούς. Καταλυτικές φυσικά στο συνολικό αποτέλεσμα, είναι οι συμμετοχές των ερμηνευτών, που για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια - ειδικότερα ο Νταλάρας και η Γλυκερία - παρουσιάζουν ξεχωριστά και ενδιαφέροντα τραγούδια, συμμετέχοντας σε κάποιο δίσκο. Αρκεί βέβαια να τα στηρίξουν και στις ζωντανές εμφανίσεις τους και να μη μείνουν μόνο στη δισκογραφική κατάθεση. Προσωπικά, ίσως θα ήθελα να τους ακούσω και σε άλλα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου…

Παράλειψη η μη αναγραφή του ονόματος της γυναικείας φωνής που κάνει σεγόντο σε κάποια τραγούδια.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του δίσκου είναι η μελοποίηση των ποιημάτων του Γεωργίου Σουρή. Όσον αφορά μάλιστα το «Κράτος λιγοστό», είναι η τέταρτη απόπειρα που έχουμε επισημάνει, μετά τις μελοποιήσεις του Πέτρου Βαγιόπουλου, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Ζουγανέλη.

porn Porn